Zomerdepressie: genoeg van de zomer

Zaterdag 30 augustus was in Hart van Nederland een item te zien over zomerdepressie. Het blijkt dat 1 op de 1000 Nederlanders hier last van heeft en dat het nog weinig geaccepteerd wordt. Presentatrice Gallyon van Vessem komt er in dit item voor uit een hekel aan de zomer te hebben en ze blijkt niet de enige te zijn. Een zomerdepressie blijkt net zo echt te zijn als een winterdepressie.

Uitzending terugkijken

Bekijk hier de uitzending terug:
http://www.hartvannederland.nl/algemeen/2014/genoeg-van-de-zomer/

Symptomen zomerdepressie

Warme, zonnige dagen, terrasjes en korte nachten. Voor de een het toppunt van geluk, voor de ander een nachtmerrie. Er blijken heel wat mensen in Nederland last te hebben van een zomerdepressie of een zomerdip. Zij hebben last van verschillende klachten of symptomen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid of een verminderde eetlust. Door de lange dagen kunnen ze een onveilig gevoel krijgen, het zonlicht wordt ze te veel en ze kunnen dit niet meer ontvluchten.  Door de korte nachten slapen ze minder of slechter waardoor de depressieve gevoelens versterkt worden. Als je moe bent, voel je je immers vaak niet goed.

Onbegrip over zomerdepressie

Omdat het voor veel mensen zo moeilijk voor te stellen is, een hekel aan de zomer hebben, komt er voor deze personen een extra moeilijkheid bij: onbegrip van anderen. Hiernaast is het contrast tussen jouw gevoel en dat van de buitenwereld erg groot. Terwijl iedereen blij en vrolijk buiten rondloopt in de zon voel jij je rot. Een zomerdepressie is zeker geen aanstellerij en minstens zo vervelend als een winterdepressie!