Onderzoek: negatieve gedachten verdwijnen door ze letterlijk weg te gooien

Negatieve gedachten zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Het zorgt ervoor dat ze niet altijd de dingen doen ze zouden willen en bovendien krijgen mensen er een negatief zelfbeeld door. Uit onderzoek is gebleken dat het helpt om je negatieve gedachten op te schrijven en ze vervolgens letterlijk in de prullenbak te gooien. Hiernaast waren proefpersonen sneller geneigd hun gedachten te gebruiken bij het vellen van een oordeel als zij deze eerst opschreven op een papiertje en hierna dit papiertje in hun zak bewaarden.

“Hoe je je gedachten labelt – als vuilnis of als iets dat het waard is om beschermd te worden – lijkt verschil te maken in de manier waarop je deze gedachten gebruikt”, zegt Richard Petty van de Ohio State University. Sommige soorten therapie gebruiken variaties van dit concept door te proberen hun cliënten hun negatieve gedachten uit te laten bannen. Maar Petty zegt dat dit, zover als hij weet, de eerste studie is die deze aanpak heeft bevestigd.

“Het kan best een beetje gek klinken. Maar wij hebben met dit onderzoek ondervonden dat het echt werkt – door iets letterlijk weg te gooien of door je gedachten te beschermen, beïnvloeden zij hoe je uiteindelijk deze gedachten gaat gebruiken. Deze acties alleen maar inbeelden heeft geen effect.” De bevindingen suggereren dat mensen hun gedachten kunnen behandelen als materialistische, concrete objecten, zegt Petty.

De onderzoekers verzamelden 83 middelbare scholieren die werden verteld dat ze aan een experiment over lichaamsbeeld zouden deelnemen. Elke proefpersoon moest in 3 minuten hun gedachten over hun lichaam opschrijven, negatief of positief. Alle proefpersonen werd gevraagd terug te kijken naar de gedachten die zij opschreven. De ene helft werd verteld hun gedachten nog eens te overdenken en ze hierna weg te gooien in de prullenbak “omdat hun gedachten niet bij ze hoefden te blijven”. De andere helft werd eveneens verteld hun gedachten nog eens te overdenken en ze te checken op spelfouten. Na afloop van dit experiment kregen de proefpersonen de opdracht om hun houding jegens hun eigen lichaam te beoordelen.

De resultaten laten zien dat het voor de proefpersonen die hun gedachten alleen hebben nagekeken op fouten uitmaakte of ze positieve of negatieve gedachten over hun lichaam hadden opgeschreven. Proefpersonen die een positieve gedachte hadden neergepend, stonden enkele minuten later ook positiever tegenover hun lichaam dan proefpersonen die van de onderzoekers negatieve gedachten moesten opschrijven. Echter, voor degenen die hun gedachten hadden weggegooid werd geen verschil gevonden in hoe zij hun lichaam beoordeelden. Of zij positief of negatief over zichzelf hadden gedacht, maakte niet uit. “Toen ze hun gedachten weg gooiden, dachten ze er niet meer aan of ze nu positief of negatief waren.”, zegt Petty.

In een tweede studie namen 284 proefpersonen deel aan een soortgelijk experiment, echter werden ze deze keer gevraagd negatieve of positieve gedachten op te schrijven over iets waarvan de meeste mensen geloven dat het goed is: een mediterraans dieet. In dit geval gooiden sommigen hun gedachten weg, sommigen lieten ze op hun bureau liggen en sommigen werd gevraagd ze in hun zak, portemonnee of tas te stoppen en ze bij zich te houden. Vervolgens moesten de proefpersonen aangeven hoe ze tegen het dieet aankeken en of ze geneigd waren om het dieet zelf te volgen. Net als in het eerste experiment werden de proefpersonen die het lijstje met gedachten op hun bureau lieten liggen hier meer door beïnvloedt dan de proefpersonen die ze moesten weggooien. Maar degenen die het lijstje veilig hadden opgeborgen werden op hun beurt meer door hun gedachten beïnvloed dan degenen die ze op hun bureau moesten laten liggen. Dus als zij positieve gedachten hadden opgeschreven over het dieet en deze bij zich hielden, waren zij sneller geneigd om het dieet positiever te beoordelen dan degenen die het lijstje op het bureau hadden laten liggen.

“Dit suggereert dat je je gedachten kunt uitvergroten en belangrijker voor jezelf kunt maken door ze bij je te houden in je portemonnee of tas.” De onderzoekers benadrukken dat het weggooien van nare gedachten geen wondermiddel is. “Zelfs als je gedachten in de prullenbak gooit, zijn ze niet echt weg, je kunt ze weer regenereren. Maar de representatie van deze gedachten is weg, in ieder geval tijdelijk en het is dan gemakkelijker om niet aan ze te denken.” De onderzoekers willen nu uit gaan zoeken of er een manier is om deze gedachten voor een langere periode uit te schakelen.

bron: “Bothered by Negative, Unwanted Thoughts? Just Throw Them Away” – OSU.edu