Hulp voor depressieve baby’s?

Een depressieve baby, dat klinkt een stuk ernstiger dan een huilbaby of een depressieve volwassene. Toch is het niet zo gek om meer onderzoek te doen naar de stemming van hele jonge kinderen, en hoe zij zelf geholpen kunnen worden. Ook al kunnen ze er zelf nog niet over vertellen, baby’s ervaren wel spanningen en ze kunnen daar flink last van krijgen. Als baby’s slecht slapen, niet eten, of hun groei achterblijft, wordt in Nederland de hulp vaak ingezet via de ouders. Dat kan ook anders blijkt uit buitenlands onderzoek.

Bijzonder hoogleraar Infant Mental Health, Hedwig van Bakel van de Universiteit van Tilburg, vindt dat er verder onderzoek moet komen naar de mogelijkheden van speciale programma’s voor de allerkleinsten in Nederland. In het buitenland blijken programma’s voor zeer jonge kinderen die te maken hebben gehad met bijvoorbeeld huiselijk geweld al effectief. In Nederland zijn er wel al programma’s voor jonge kinderen die gedragsproblemen hebben. Op vrijdag 5 oktober zal Van Bakel haar visie toelichten in een openbare rede.

Gepubliceerd op: 03-10-2012